Qui era Joan Abelló

Joan Abelló i Prat neix a Mollet del Vallès el 1922 i mor el dia 25 de desembre de 2008. Des de molt jove s’inicia en el món de la pintura de forma autodidacte. En aquesta primera etapa d’aprenentatge es veu influenciat per l’obra de Joaquim Mir, artista que va viure i va pintar, en diverses ocasions, paisatges de Mollet i a qui considerava un dels seus mestres.

El 1941, inicià a Barcelona la seva formació artística, primer a l’acadèmia Baixes i al Cercle Artístic, i després al taller de Pere Pruna, on passarà dos anys. Durant aquest temps també s’interessà per la restauració col·laborant al Taller del Miracle

El seu últim mestre serà Carles Pellicer amb qui passarà 14 anys. En paral·lel al seu vessant artístic, Abelló desenvolupà també des de molt jove la passió pel col·leccionisme, que es veurà incrementada per l’atmosfera de Can Pellicer. De mica en mica, Joan Abelló comença a forjar la seva col·lecció, embrió del futur museu .

Amb la mort de Carles Pellicer, el 1959, Abelló inicia una etapa de viatges que el va portar a recórrer mig Europa durant la dècada del 60 i 70. El pintor fa estades a Londres, Bèlgica, l’Illa de Man, París… Però sempre retorna a Mollet –on s’interessa pels paisatges del Vallès i del Mediterrani–, Des dels anys 80 fins pocs anys abans de morir, no abandona els grans viatges per Europa, Àfrica, Costa d’Ivori, Marroc o Brasil. Durant aquesta etapa la producció artística del pintor serà prolífera i plasmarà a les seves obres tots aquells paisatges i cultures que ha conegut.

L’any 1996 va fer donació a l’Ajuntament del Mollet del Vallès del seu fons d’art, es creà la Fundació Municipal d’Art i s’inaugurà el Museu Abelló l’any 1999 i la Casa del Pintor Abelló l’any 2022. L’any 2006, Abelló fa una segona donació .

El fons d’art que l’artista va llegar a la ciutat, està constituït per més de 10.000 obres, principalment art Català del XIX i XX. Entre els artistes representats hi ha Dalí, Tàpies, Brossa, Picasso, Casas, Mir, Fortuny i Sorolla entre d’altres. La col·lecció es pot veure a les sales permanents del Museu Abelló i a la Casa del Pintor, situada a tocar del museu. És la casa natal de l’artista, que amb els anys i a mesura que engrandia la col·lecció la va anar ampliant. La Casa del Pintor és una obra d’art en si mateix i amaga un dels museus més sorprenents i eclèctics de Catalunya

Endinsat en el món Abelló