Any Abelló

La seva col·lecció d’art, que inclou pintures, escultures i objectes decoratius, és una mostra notable de l’art català del segle XIX i XX. Amb la seva donació a l’Ajuntament de Mollet, es va crear el Museu Abelló i la Casa del Pintor per mostrar aquest llegat artístic. L’Any Abelló busca reivindicar la importància d’Abelló com a artista i col·leccionista català, enfortir l’atractiu turístic del museu i donar a conèixer la seva col·lecció d’art a la ciutat i més enllà.

2023 ANY ABELLÓ Centenari del naixement del pintor i col·leccionista Joan Abelló i Prat

Presentació

El 22 de desembre de 1922 naixia a Mollet del Vallès el reconegut pintor i col·leccionista Joan Abelló.

La Fundació Municipal Joan Abelló, hereva i responsable del seu patrimoni, ha programat una sèrie d’actes per celebrar aquest centenari i ressaltar la figura i l’obra de Joan Abelló, un dels molletans més il·lustres que ha tingut mai Mollet del Vallès.

Joan Abelló i Prat (Mollet del Vallès, 1922 – Barcelona, 2008) va néixer a Mollet, fill d’una família treballadora. Des de ben jove va manifestar el seu interès per l’art, iniciant-se en la pintura de la mà d’un pintor molletà. Abelló explicava que havia tingut tres grans mestres: el primer, el pintor Joaquim Mir, el qual havia viscut uns anys a Mollet a tocar d’on actualment hi ha el Museu. Abelló seguiria els seus passos, pintant els mateixos paisatges que Mir havia fet uns anys abans.

Més tard, Abelló seria deixeble a Barcelona de Pere Pruna, que li donà una formació integral: artística i humanística. El darrer dels seus mestres fou Carles Pellicer, destacat retratista de la Barcelona burgesa de principis del segle XX, Pellicer li va transmetre, sobretot, la passió pel col·leccionisme, que ja mai més l’abandonaria. La Col·lecció Abelló està formada per tot tipus d’obres, principalment pintura i escultura catalana dels segles XIX i XX, però també: mobiliari, objectes decoratius, vitralls, vestits i maniquins de diverses èpoques, art asiàtic, art africà i tauromàquia.

Joan Abelló i Prat

Com molts artistes del segle XX, Abelló faria llargues estades a l’estranger, pintant i buscant inspiració. Londres, Bèlgica, l’Illa de Man, París…i més enllà d’Europa, també viatjà a la resta de continents del món. Pel que fa al seu estil pictòric, Abelló va experimentar amb diferents moviments artístics i va crear el seu propi moviment, anomenat Explosivisme. Es basava en llençar la pintura del tub directament damunt la tela, deixant-se endur per la intuïció, però sempre amb les constants de la força atractiva del color i la llum. Els seus paisatges adquireixen un estil molt característic on els colors recreen la llum del moment.

No en va, Abelló es considera un dels últims grans paisatgistes del segle XX.
Ben aviat l’obra de Joan Abelló va començar a cultivar èxits al mateix temps que creixia la col·lecció privada del pintor. Prenent com a exemple la residència de Carles Pellicer al Passeig Gràcia, plena d’objectes antics i peces de tota mena, Abelló començà a exposar a la seva casa de Mollet tot allò que col·leccionava.

Amb el pas del temps, va haver d’ampliar les seves dependències, adquirint les vivendes veïnes, fins a crear un vertader laberint curull d’obres d’art. Ja aleshores, Abelló manifestava la voluntat que la seva col·lecció quedés per a la seva ciutat, Mollet.

Abelló i Mollet

Finalment, el somni del pintor molletà es va fer realitat l’any 1996, quan va fer donació de la seva col·lecció a l’Ajuntament de Mollet per crear el que actualment és la Fundació Municipal Joan Abelló. Anys més tard, el març de 1999, s’inaugurà el Museu Abelló i l’any 2001, s’obria al públic la Casa del Pintor, una part de la casa de Joan Abelló museïtzada per a rebre visitants. A dia d’avui, encara resta per museïtzar una part important de les dependències privades, el que s’anomena l’Estudi del Pintor.

El 2006, es va produir una segona donació que elevaria el total d’obres que gestiona la Fundació fins a més d’11.000 registres.

Sempre que en tenia ocasió, Joan Abelló reivindicava els seus orígens a Mollet del Vallès, arribant a definir-se com “el pintor de Mollet”. Aquesta estima cap a la seva població natal, queda palesa en la seva intenció de fer un museu a Mollet, un objectiu ambiciós que arrossegà durant bona part de la seva vida, fins a veure’l realitzat. Tan és així que als anys setanta, arrel de l’amistat que cultivà amb Salvador Dalí, el mestre del Surrealisme li regalà dos dibuixos dedicats ‘Al Museo Abelló’, tot simbolitzant la tenacitat d’Abelló per tenir el seu propi museu.

El centenari d’Abelló

La celebració dels cent anys del naixement de Joan Abelló és una gran oportunitat per Mollet i pel Museu Abelló de difondre la figura i l’obra de Joan Abelló, amb un seguit d’activitats de caràcter artístic, biogràfic, educatiu…
El nom i la trajectòria d’Abelló lligats a Mollet també poden resultar un gran atractiu turístic a nivell comarcal, provincial i autonòmic. En aquest sentit, és important poder vincular el centenari amb diverses activitats de ciutat.


Objectius de la commemoració de l’Any Abelló

A nivell general:

  • Reivindicar la figura d’Abelló com un dels col·leccionistes catalans més destacats del s.XX
  • Reivindicar Joan Abelló com un dels grans paisatgistes de la segona meitat del segle passat
  • Reforçar l’atractiu turístic del binomi Museu-Casa del Pintor
  • Donar a conèixer els aspectes més destacats de l’obra d’Abelló i de la seva col·lecció

A nivell local:

  • Reivindicar la singularitat que un Museu d’aquestes característiques sigui municipal
  • Reforçar l’estima de la ciutadania envers el Museu
  • Implicar diferents sectors econòmics i socials en la celebració de l’Any Abelló
  • Treballar la figura d’Abelló a totes les escoles del municipi