Exposició Galeríes Marinete

Del 3 al 27 de febrer de 2023

EXPOSICIÓ

Durant la dècada de 1940, la Marineta era un hostal, amb una gran activitat i bullícia, on també hi havia una sala d’exposicions: les Galerías Marinette. És aquí, on, l’any 1942, Joan Abelló va fer la seva primera exposició, juntament amb els seus companys pintors: Joan Castellsagués i Pere Rosés. I on va vendre la seva primera obra.

Primeres exposicions de Joan Abelló a Mollet del Vallès 1940-1945 

Precisament, fou Joan Castellsagués qui va animar Joan Abelló a pintar per primera vegada i, segons el propi Abelló, després d’agafar els pinzells i la paleta amb tremolor, va descobrir que «allò» era la seva veritat . L’acte de pintar es va convertir en una manera de viure. 

Uns anys més tard (l’agost de 1945), Abelló va tornar a exposar a Mollet, en una sala d’art situada al carrer Jaume I, la qual, segons la premsa del moment, va ser una exposició amb força ressò.

D’aquestes primeres exposicions, en guardem els programes, on hi ha el llistat de les obres exposades, i les fotografies d’època de les sales, on es poden veure els primers quadres de l’Abelló. Obres on l’artista va plasmar racons de Mollet i del seu entorn. Algunes d’aquestes obres, es poden veure avui a la sala .

L’exposició ens trasllada a l’ambient de l’hostal Marinete on el jove pintor va treballar de cambrer, com també va fer a Can Mollet i al Tabaran. Allà hi va fer milers i milers de dibuixos, a llapis, damunt les taules de marbre de l’hostal, complaent-se al captar les fisonomies, les mans o les actituds dels clients mentre jugaven a les cartes. Abelló no va parar durant mesos i mesos de dedicar-se, amb afany, a aquests exercicis, esborrats una vegada i una altra, a mesura que les taules eren ocupades pels clients. L’exposició té una part d’obra i l’altra és audiovisual.